Hak Cipta Terpelihara. Sebarang item yang mahu diambil daripada blog ini wajib mendapat keizinan pemilik blog. Budi Bahasa Amalan Kita

Selasa, Mac 08, 2011

Sandarkan Pada 999.9


Sandarkan Pada 999.9 karya Zanazanzaly, disiarkan dalam Mingguan Malaysia, 6 Mac 2011, hal. 18 &19.

Karya ini lahir dari jiwa saya yang sungguh-sungguh bimbang. Saya kira, tiada medium lain boleh saya uar-uarkan kepada sekelian umat Islam & umat Melayu akan relevannya peribahasa seperti telur dihujung tanduk akan keadaan ekonomi janaan kapitalis yang kian bergoncang umpama kata Kirana "Lima tahun bukanlah tempoh yang panjang, kawan!" atau kutipan kenyataan Paul Volker, bekas pengerusi Federal Reserve Board, dipetik sebagai berkata, "we have a 75% chance of a crisis within 5 years." (Sp999.9)
Bertindak bijak dan matang dalam menangani krisis mata wang. Tukarkan lekas-lekas wang kertas kepada wang emas. Miliki paling minima 1 bulan 1 dinar demi menyahut seruan Kekasih Allah swt, Rasulullah saw yang dipetik daripada Abu Bakar Ibn Abi Maryam yang meriwayatkan beliau telah mendengar Rasulullah SAW bersabda:

"Suatu masa akan sampai kepada manusia di mana tidak ada apa lagi yang tinggal berguna kecuali dinar dan dirham." (Musnad Imam Ahmad bin Hanbal).

3 ulasan:

Unknown berkata...

aku kagum semangat hang..

zanazanzaly berkata...

Hann,
tanpa agama, negara & bangsa, bahasa & budaya, kita punya apa?

Bahasa Makngah berkata...

sama-samalah kita berusaha demi kesejahteraan agama, bangsa dan negara ini di dunia dan insyaAllah di akhirat.
http://bahasajiwabangsaku.blogspot.com/2011/03/bahasa-benteng-bangsa.html