Hak Cipta Terpelihara. Sebarang item yang mahu diambil daripada blog ini wajib mendapat keizinan pemilik blog. Budi Bahasa Amalan Kita

Sabtu, Ogos 01, 2009

Bertaut Erat Akrab Sahabat

Setiap Ahad pertama Ogos mengisytihar dan menebar Salam Persahabatan Sedunia. Namun saya suka meraikannya sehari lebih awal kerana keterujaan yang memuncak teristimewa buat semua penjulang teguh tonggak setiasahabat, yang bertemu dan berpisah demi Rabbul Izzat. Berkasih sayang sesama insani, moga kita adalah di antara tujuh golongan yang dinaungi Tuhan, pada hari perhitungan.

Rafikku, terima kasih atas segala manis hempedu dan pahit madu yang kau berikan 'rasa' yang tersendiri selama tiga belas tahun kita teguk bersama susu ikhlas seusai menyuap nasi manusiawi dari talam tulus kasih Tuhan. Ayuh, kita raupi doa tonggak persahabatan kita kian utuh untuk tiga belas tahun mendatang, berkekalan zaman berzaman sehingga kita dipanggil pulang.

Diriwiayatkan oleh Muslim di dalam hadis Qudsi yang bermaksud:

"Di manakah orang-orang yang berkasih sayang kerana kemuliaanku pada hari ini, Aku perlindungi mereka di bawah naungan-Ku pada hari yang tiada lagi naungan kecuali naungan-Ku"

Alangkah tingginya kemuliaan mereka. Alangkah sempurnanya ganjaran yang akan mereka perolehi kerana mereka berkasih sayang kerana Allah. Sesungguhnya cinta kerana Allah bukan kerana sesuatu yang lain sahaja yang ada dalam hidup ini. Hidup ini adalah hidup yang penuh dengan pelbagai kepentingan diri dan pelbagai perkara yang disukai hawa nafsu. Jadi, cinta kerana Allah dalam suasana yang demikian sangat payah untuk dicapai dan dicari. Tiada siapa yang mampu mencapainya kecuali orang yang telah bersih jiwanya, tinggi semangatnya dan mereka mampu melihat betapa hinanya dunia ini berbanding keredhaan Allah. Tidak hairanlah kalau Allah telah menyediakan bagi mereka darjat yang tinggi sesuai dengan ketinggian mereka di dunia dalam mengatasi segala kesibukan dunia yang serba mewah dan penuh dengan perhiasan ini.

Kita dapati keterangan demikian dalam hadis yang diriwayatkan oleh Muaz dari Rasulullah S.A.W baginda bersabda:

"Allah Azzawajalla berfirman: orang-orang yang berkasih sayang kerana kemuliaan-Ku, mereka mempunyai beberapa-beberapa mimbar daripada cahaya, para nabi dan syuhada yang menyukai mereka " (riwayat Attarmizi).

Renungkan seketika hadis diriwayatkan Abu Hurairah (R.A), maksudnya:

"Bahawasanya ada seorang lelaki yang pergi menziarahi sahabat di sebuah kampung yang lain, lalu Allah menyuruh malaikat memerhatikannya di atas jalannya. Tatkala sampai, malaikat itu pun berkata: Engkau hendak ke mana? Lelaki tersebut menjawab: Aku hendak menemui seorang sahabatku di kampung itu. Malaikat bertanya lagi "Adakah engkau telah berbudi kepadanya dan engkau mengharapkan balasannya?" Beliau menjawab " tidak, aku mencintainya kerana Allah" Maka malaikat itu berkata kepadanya "Bahawa sesungguhnya aku ini adalah utusan Allah kepada engkau, sesungguhnya Allah telah mencintaimu sebagaimana engkau mencintai dia kerana Allah.

Alangkah besarnya cinta sedemikian yang mengangkat manusia sampai ke darjat di mana Allah mencintai dan meredhainya.


Rafik, ajakanmu untuk ke Konya semalam adalah hadiah paling indah, meraksa rindu kita pada Rumi dan Tabrizi yang berladung tak terbendung.

Tiada ulasan: