Hak Cipta Terpelihara. Sebarang item yang mahu diambil daripada blog ini wajib mendapat keizinan pemilik blog. Budi Bahasa Amalan Kita

Jumaat, November 18, 2011

Sakti Sebuah Interpretasi

Ketika di tingkatan 5, saya sangat musykil mengapa ada pengiraan dalam subjek matematik menggunakan aksara x dan y kerana bagi saya ilmu kira-kira adalah angka semata-mata. Saya tanya cikgu bolehkah digantikan huruf yang saya kurang arif itu dengan alfabet lain misalannya huruf-huruf vokal yg mudah saya baca agar senang saya taakuli maknanya. Cikgu marahkan saya kerana suka bertanya soalan-soalan yang selalu bikin dia garu kepala apabila gagal menyakinkan saya itulah jawapannya yang sama-sekali tak kena dengan kehendak rasional akal apatlah lagi jauh daripada mesra jiwa saya. Maka, natijahnya saya tidak mengambil subjek ilmu hisab ketika SPM 90 kerana saya kira tidak wajar saya menuntut ilmu dengan guru yang tidak mampu menjawab soalan yang semudah itu.
Mutakhir ini, saban hari, saya berdoa agar saya dipertemukan kembali dengan cikgu itu untuk memaklumkan beliau betapa kini saya amat fahami apakah x dan y itu secara hakiki seperti yang dimaksudkan oleh Abu Abdullah Mmhammad ibn Musa al-Khwarizmi mengenai geometri koordinat hati yang jalan pengiraannya tidaklah terlalu kompleksiti malah amat mudah sekali sepert ilustrasi di bawah ini:
y= jika patah sayap rajawali, bertongkat jua kanda kemari.
x= adinda anggap sebagai janji!

1 ulasan:

ZULKIFLI KAMBAS berkata...

salam kenal... ukhtiy pengagum jalaluddin rumi sayapun sementera berusaha ungkapan2 rumi yang jenius itu, bolehkah berbagi info mengapa rumi, mengapa bukan yang lain?